Wat is Therapie

Wat is Therapie

Een heldere uitleg

Door bewust te worden wat er in je leeft, kun je verwerken wat er verwerkt moet worden, jezelf beter leren kennen en keuzes in je leven maken die echt bij je passen.

Uitgangspunt is dat klachten zoals bij een depressie, angst, somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, post traumatische klachten, eetproblemen, vastgelopen rouw of een burn-out een gevolg zijn van het chronisch vermijden van pijnlijke of onaangename gevoelens/fysieke signalen van je lichaam.

Therapie houdt dus in dat je met je aandacht naar binnen keert. Dat kan in de vorm van gesprekken over jezelf of je leven, of in de vorm van mindfulness of EMDR oefeningen. Op het moment dat je er doorheen gaat is dat niet per se prettig, maar de uitkomst voelt over het algemeen als opluchting of een verlossing! En het zorgt er voor dat je klachten verdwijnen.

Door dit proces in een therapie begeleid te doorlopen, heb je bovendien een manier ervaren voor de toekomst om met tegenslagen of rampspoed om te gaan. Het vermogen om negatieve of pijnlijke gevoelens toe te laten en te voelen (en er dus doorheen te gaan), biedt je namelijk de veerkracht die je nodig hebt om met negatieve gebeurtenissen in de toekomst om te gaan.

Dus therapie:

  • vormt een spiegel die je vraagt om er in te kijken
  • voelt soms onprettig, maar tegelijkertijd waardevol
  • vergroot je bewustzijn van jezelf
  • is geen oplossing buiten jezelf maar leidt tot verandering in jezelf door je ervaring(en) toe te laten
  • ruimt op en geeft een handvat voor de toekomst

Therapie zal je niet voor altijd gelukkig maken; het leert je wel om met meer veerkracht in het leven te staan. En dat maakt het leven wel leuker! Mijn expertise daarbij is om je te leren om jouw aandacht effectief op je binnenwereld te richten, jouw expertise wordt het om je eigen gevoel toe te laten en jouw waarheid te gaan (her)kennen.