CGT

Cognitieve Gedragstherapie

CTG

Cognetieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een behandelvorm die een psycholoog bij veel verschillende klachten kan toepassen. Het is één van de meest gebruikte therapievormen in Nederland. Cognitieve gedragstherapie wordt vooral ingezet bij milde depressiesangststoornissenalcoholverslavingburn-outs, eetstoornissen en impuls- en psychosomatische problemen. Het is een gestructureerde, kortdurende behandeling waarbij je snel resultaat zult merken.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

De naam zegt het eigenlijk al; cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten, gedrag en gevoelens met elkaar samenhangen. Hoe beïnvloeden gedachten jouw gedrag? Cognitieve gedragstherapie leert je hoe je je gedrag kan veranderen door niet helpende gedachten om te buigen naar helpende gedachten.

Wat is cognitieve therapie?

Cognitieve therapie richt zich vooral op je gedachten en de emoties die deze gedachten beïnvloeden. Want kloppen jouw gedachten wel? Of bekijk je alles door een ‘negatieve bril’. Tijdens deze vorm van therapie besteedt de psycholoog aandacht aan jouw denkpatronen, herinneringen en opvattingen over gebeurtenissen.

Wat is gedragstherapie?

In gedragstherapie staat jouw gedrag centraal. Jouw gedrag heeft invloed op hoe je je voelt. In gedragstherapie ga je samen met een psycholoog kijken naar jouw gedragingen en hoe je die in positieve zin kan veranderen.

Verschil helpende en niet helpende gedachten

Stel je voor: je zit in een brainstormsessie met collega’s. Je hebt allerlei ideeën, maar toch houd je je mond. Want jouw collega’s hebben vast veel betere ideeën en die van jou zijn vast stom en niet bruikbaar, denk je. Maar klopt deze gedachte wel? Of komt hij voort uit onzekerheid?

Deze gedachte geeft je geen goed gevoel en is een niet helpende/niet functionele gedachte. In cognitieve gedragstherapie leer je hoe deze gedachten, opvattingen en aannames je gevoelens en gedrag beïnvloeden. Door middel van cognitieve technieken en het uitdagen van deze disfunctionele gedachten, zal de psycholoog je helpen om je gedachten om te zetten naar meer functionele en realistische gedachten. De psycholoog leert je daarnaast om deze cognitieve technieken zelf toe te passen in alledaagse situaties, mede door het opgeven van huiswerk opdrachten.

Met deze therapie zul je snel merken dat wanneer je op een andere, objectievere manier naar een situatie kijkt, er een ander gevoel ontstaat. En je zult merken dat die gevoelens vervolgens weer invloed hebben op je gedrag. Zo worden er in de therapie ook bepaalde (negatieve) gedragspatronen in kaart gebracht. Er wordt je geleerd hoe het veranderen van deze gedragspatronen invloed heeft op je gevoelens.

Wat als je tijdens een brainstormsessie met je collega’s wel je ideeën deelt? Wat zijn de gevolgen? Je ideeën hoeven helemaal niet slecht te zijn, maar als je ze niet deelt kom je er ook niet achter. Misschien zijn jouw collega’s wel heel blij met jouw input. Maar ook als jouw ideeën dit keer niet zo passend zijn is dat niet erg en hoeft dat niet te betekenen dat je ideeën altijd slecht zijn.

Wanneer helpt cognitieve gedragstherapie?

De korte- en lange termijn effecten van cognitieve gedragstherapie zijn wetenschappelijk bewezen. De methode kan je goed helpen bij klachten op het gebied van (onder andere) angst- en paniekstoornissen, negatief zelfbeeld, depressie, dwangklachtenstress en burn-out en slaapproblemen. Vooral op lange termijn werkt cognitieve gedragstherapie vaak zelfs beter dan medicatie.