ACT

Acceptance and Commitment Therapy

ACT

Acceptance and commitment therapy

In ACT wordt mensen geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

ACT heeft als doel de psychologische flexibiliteit van mensen te vergroten.

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie) en is een bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. ACT helpt jou je gedachten te accepteren en omarmen, in plaats van tegen ze te strijden en ze proberen uit te schakelen. Als jij gedachten of gevoelens onderdrukt of er tegenin gaat geef je ze meer kracht of komen ze op een later moment juist sterker terug.

Maar acceptatie is slechts de helft van de therapie. Het ‘Commitment’ onderdeel van ACT houdt in dat jij nagaat wat jouw waarden zijn, en van daaruit leert te handelen. Soms verlies je zicht op wat belangrijk is voor jou. Tijdens ACT krijg jij oefeningen die jou helpen om mentaal flexibeler te worden en jouw waarden niet uit het oog te verliezen. Door niet alleen maar te denken maar juist te doen verander jij de negatieve spiraal in een positieve, met een hogere kwaliteit van leven als gevolg.

Focus op belangrijke dingen

Als jij goed omgaat met jouw gevoelens kun jij je beter focussen op wat voor jou belangrijk is in het leven. ACT helpt je jouw mentale obstakels te zien en er overheen te stappen. Ook kan ACT een waardevolle behandeling voor jou zijn als je een bepaalde cirkel wilt doorbreken. Doe jij bepaalde dingen tegen beter weten in, en bezorgen ze jou meer ongemak dan plezier? Het kan moeilijk zijn om dat los te laten, maar ACT helpt je hierbij.

De zes punten van ACT

De focus van ACT ligt het vergroten van mentale veerkracht en flexibiliteit en heeft de volgende 6 fundamenten:

  • Acceptatie: De eerste stap is het actief uitnodigen van nare gedachten, emoties en alles wat daarbij hoort. Zo breng je precies in kaart wat jou allemaal belemmert, en kun je daar samen met je behandelaar mee aan de slag.
  • Diffusie: Afstand nemen van deze gedachten zodat je ze als minder heftig ervaart.
  • Zelf als context: Zorgen voor een meer flexibele houding naar jezelf toe.
  • Hier en nu: Weer in contact komen met wat zich in het hier en nu afspeelt. Jouw zorgen vinden vaak plaats in het verleden of in de toekomst. Met ACT leer je in het heden te leven.
  • Waarden: Ontdek wat jij belangrijk vindt in je leven.
  • Toegewijd handelen: Dingen doen die jij belangrijk vindt en je niet laten leiden door jouw problemen.

Met ACT werk jij samen met jouw psycholoog aan deze punten. Dit doe je met oefeningen die er voor zorgen dat je beter kunt omgaan met de tegenslagen die je ervaart. Uiteindelijk kom je weer gelukkig en tevreden in het leven te staan en kun jij nieuwe situaties weer sterk tegemoet gaan.

Voor wie is het?

ACT kan goed helpen tegen onder andere burn-outangst, en depressieve klachten. Wil je weten of het jou kan helpen om je klachten te verminderen? Wij geven jou graag persoonlijk advies, en plannen wanneer gewenst een afspraak voor jou in.